Geregistreerd mediator. Register vertrouwenspersoon.
Aangesloten bij De Raad van Mediators.
Lid NMv. ADR full certified.
Eindhoven - 's-Hertogenbosch
Oss - Tilburg - Uden e.o
Voor het eerst in bijna tachtig jaar gaat het Japanse burgerlijk wetboek op de schop om co-ouderschap na echtscheiding mogelijk te maken. Nu worden Japanse kinderen altijd toegewezen aan één van de ouders, in 85 procent van de gevallen de moeder.
Over het mogelijk maken van co-ouderschap wordt al enkele jaren gesproken en nu ligt de wetswijziging dan bij het parlement. Als dat naar verwachting in juni akkoord gaat, kunnen Japanse echtparen vanaf 2026 kiezen of ze een co-ouderschap willen of de huidige regeling prefereren.
Komen de ouders er samen niet uit, dan beslist een rechter wat de beste oplossing is. Het wordt ook mogelijk dat een kind bij één ouder woont en de andere ouder, in tegenstelling tot de huidige situatie, zeggenschap krijgt over het kind.
Volgens de huidige wetgeving hebben echtparen tijdens hun huwelijk samen de voogdij over de kinderen, maar zodra ze scheiden kan dat niet meer. In de meeste landen van de G20, waar Japan ook bij hoort, is co-ouderschap heel gebruikelijk, maar in Japan gaat een kind naar een van de ouders en heeft de andere ouder slechts omgangsrecht. De wetten waarin echtscheidingen en voogdijkwesties zijn al 126 jaar oud en houden geen rekening met moderne zaken als werkende vrouwen, mannen die zorgtaken op zich nemen en niet-traditionele gezinsvormen.
@Volkskrant