Geregistreerd mediator. Register vertrouwenspersoon.
Aangesloten bij De Raad van Mediators.
Lid NMv. ADR full certified.

Eindhoven - 's-Hertogenbosch
Oss - Tilburg - Uden e.o

Geregistreerd mediator. Register vertrouwenspersoon

Aangesloten bij De Raad van Mediators

Lid NMv. ADR full certified

Jouw echtscheiding in 10 stappen

Een scheiding kan aanvoelen als het ontdoen van boeien.

Bij een echtscheiding komt heel wat kijken. Dit stappenplan helpt je bij het behouden van overzicht. Probeer niet alles tegelijk te willen regelen, maar pak het stap voor stap aan. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en kun je alles puntsgewijs afhandelen.

Lees de informatie op deze site eens rustig door en doe niets overhaast. Belangrijkste tip die ik je graag meegeef, is: maak er geen vechtscheiding van. Daar worden jij, je bijna ex-partner en jullie kinderen zeker niet beter van. Het hakt er mentaal in en vervolgens financieel bij ontvangst van de factuur van de advocaten.

Rationeel denken is lastig in deze emotionele periode.

 

Stap 1 Denk nog even na

Vaak neemt één van beide het definitieve besluit om te gaan scheiden. Ben jij dat? Denk nog even goed of je het zeker weet en alle andere oplossingen, zoals relatietherapie, geen optie meer zijn. Misschien is jullie relatie nog dusdanig dat jer er met elkaar over kunt praten en de beslissing gezamenlijk kunt nemen.
Praat er anders eerst nog eens over met een goede vriend of vriendin.
Het besluit eindeloos voor je uitschuiven is ook geen optie. Zeker niet als er thuis spanningen zijn waar wellicht ook de kinderen last van hebben.

"Bezint, eer gij begint', is een bekende uitdrukking die wel allemaal kennen.
 

Stap 2 Vertel het je partner
 

Ben jij degene die wil scheiden dan is de eerste moeilijke opgave om het aan je partner te vertellen.
Doe het persoonlijk en wacht er niet onnodig lang mee.
Geef nog wat ruimte door bijvoorbeeld te zeggen dat je niet meer bij de ander wil zijn. Hij/zij kan het dan ook even laten bezinken. Ga niet meteen aan de slag met het maken van afspraken en de invulling van praktische zaken van de scheiding. Een partner die de scheidingsmelding net gehoord heeft, schiet daarvan in de stress. Tijdens een eerste gesprek bij mij is er altijd ruimte om over het hoe en waarom te praten.

Blijf met elkaar communiceren!

 

Stap 3 Ga in gesprek
 

Ga in gesprek met elkaar en met een mediator. De mediator begeleidt het hele proces en zorgt dat jullie 'on speaking terms ' blijven.
Het vinden van de juiste mediator is niet eenvouding. Voor tips voor het vinden van de juiste mediator klik hier. Nodig eventueel twee mediators uit voor een eerste advies-/kennismakingsgesprek. Bij mij is dat altijd vrijblijvend en kosteloos. Tijdens dat gesprek hoef je geen keuze te maken, maar vaak blijkt al snel of er wel of niet een klik is. Klik hier voor het aanvragen van een eerste gesprek.

 

Stap 4 Denk aan de kinderen

 

De kinderen hebben er niet om gevraagd dat papa en mama uitelkaar gaan! Voor hen heeft het grote impact. Hoe beter je het richting de kinderen vanaf het begin aanpakt, hoe minder last ze er later mee hebben. Weten de kinderen het nog niet? Stem dan samen -in bijzijn van de mediator- af hoe het kindgesprek goed aan te pakken. Desgewenst kunnen de kinderen straks ook met de mediator praten. Jullie kinderen vinden beide ouders even lief en willen daarin geen concessies doen, laat staan keuze maken. Tip: luister goed naar de kinderen en let op de signalen die ze afgeven.

De kinderen hebben er niet om gevraagd!

 

Stap 5 Maak een financieel plan

Tijdens de gesprekken met de mediator wordt er een financieel plan voor de toekomst opgesteld. Uitgangspunt is dat jullie beiden zo goed mogelijk verder kunnen na de scheiding.Tevens kan aan de orde komen of er kinder- en/of partneralimentatie betaald gaat worden. Scheiden betekent dat je van 1 huishouden naar 2 huishoudens met bijbehorende kosten gaat. Makkelijker wordt het dus niet, maar met een financieel plan is er toch meer mogelijk dan gedacht. Zo kunnen toeslagen hoger worden. Ik breng dat helemaal voor jullie in kaart.

Aan tafel met de mediator

 

Stap 6 Stel een ouderschapsplan op

 

Er wordt uitgebreid gesproken over de kinderen. Alle afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Zijn kinderen minderjarig dan is het opstellen van dit ouderschapsplan wettelijk verplicht.
Een van de onderdelen is de zorg- en verblijfregeling voor de kinderen en de verdeling van de kindgebonden kosten. De mediator berekent de eventuele kinderalimentatie en de toeslagen waar je recht op hebt.
Kinderen hebben het moeilijk als papa en mama gaan scheiden. Door ze te betrekken kunnen ze er nu en straks beter mee omgaan. 

In goed overleg het ouderschapsplan opstellen

 

Stap 7 Stel een convenant op

 

In een convenant staan alle zakelijk afspraken tussen jullie. Denk daarbij aan de afspraken over de woning, maar ook de verdeling van gezamenlijk vermogen en bezittingen. Jullie verrmogen bestaat uit saldi op spaarrekeningen, beleggingen e.d. Maar ook een levensverzekering valt er onder. Ik stel een vermogensoverzicht voor jullie op waarmee alles inzichtelijk wordt. Het convenant is onderdeel van het dossier dat naar de rechtbank gaat. Derhalve dient het aan eisen te voldoen. Als gecertificeerde mediator ken ik de regels en zorg dat jullie convenant rechtbank-proof is. 

In het convenant staan alle zakelijke afspraken.

 

Stap 8 Regel de pensioenverdeling

 

Vaak wordt er niet lang bij stil gestaan omdat mediators en advocaten het te ingewikkeld vinden om uit te leggen. Erg dom! De pensioenverdeling is een belangrijk zakelijk punt tijdens een echtscheidingsprocedure. Je pensioen lijkt nog ver weg, maar het kan bij de verdeling om heel veel geld gaan.
Daarom sta ik samen met jullie uitgebreid stil bij de pensioensituatie van beiden. Er wordt een pensioenrapport opgesteld aan de hand waarvan jullie onderbouwd besluiten kunnen nemen. Zo krijg je later geen spijt van beslissingen die je dan niet meer terug kunt draaien. 

Je pensioen is jouw spaarpotje voor later. 

 

Stap 9 Naar de rechtbank

 

Schrik niet, zelf hoef je niet naar de rechtbank! Jullie dossier wel. Ik regel dat voor jullie samen met onze advocaat. Dat betekent dat we na de ondertekening van het ouderschapsplan en convenant voor jullie aan de slag gaan om zo snel mogelijk een 'beschikking' te krijgen van de rechter.
Daarna zorgen we ook dat de echtscheiding wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Pas dan is alles definitief. Maar je bent ook dan nog niet van mij af. We komen nog één keer samen voor het afronden gesprek. 

Zelf hoef je niet naar de rechtbank.

 

Stap 10 De afronding

 

De laatste stap is het afrondende gesprek. Ik nodig jullie nog één keer uit. Dat doe ik zodra de echtscheiding is ingeschreven bij de burgerlijke stand. Meestal 2 tot 3 weken nadat jullie het convenant getekend hebben. Tijdens dit gesprek lopen we alles nog even door. Is het allemaal goed gegaan? Wat moet er nu nog gebeuren? Waar moet je de echtscheiding melden? En tot slot, zeker niet onbelangrijk, ben ik benieuwd hoe het jullie de eerste weken na de scheiding vergaan is. Definitief afscheid nemen doen we niet. Ik bewaar het dossier en bij vragen kunnen jullie mij ook na de scheiding bellen of mailen.Graag tot ziens!

 

Als mediator ben ik onafhankelijk. Ik bied een luisterend oor voor alle partijen. Samen zoeken we naar praktische oplossingen. Indien nodig, stellen we financiele plannen op. Gemaakte afspraken woren vastgelegd en geborgd. Doel is 'rust'  te creeeren en spanningen te verminderen waardoor ook weloverwogen 'zakelijke' besluiten genomen kunnen worden.

Peter Westerling, mediator en vertrouwensprsoon

Is de laatste druppel gevallen?

Het conflictict waarin je betrokken bent -van echtscheiding tot zakelijke ruzies- verergert doordat emoties bij verloop van tijd toenemen en standpunten steeds verder verharden. Ook de directe omgeving gaat zich er aan twee kanten mee bemoeien. Je zit met een rot gevoel? Is de laatste druppel gevallen? Tijd om het op te gaan lossen!

Op deze site lees je veel meer over mediation, conflictbemiddeling en de vertrouwenspersoon en kun je een vrijblijvend kennismakings-/adviesgesprek aanvragen. Westerling Mediation is volledig zelfstandig en niet aangesloten bij grote ketens/netwerken. Dat scheelt jou flink in de kosten! Westerling Mediation helpt je persoonlijk en betrouwbaar. Neem het initiatief en wijs daarmee jezelf en andere betrokkenen de weg naar een fijnere toekomst! 

Voordat je het weet, is de laatste druppel gevallen en stroomt de emmer over! De strijdposities worden ingenomen en partijen gaan geflankeerd door dure advocaten het gevecht aan. Een snellere, goedkopere en sympathiekere route volg je aan de hand van een mediator.
De eerste stap zetten is spannend, maar als je het aandurft, helpt je daarmee jezelf en anderen.

De stap om de mediator te bellen of te mailen, maakt je niet zomaar. Het is immers nooit leuk om over een conflict te moeten praten en onder ogen te zien dat de twee partijen er zelf niet uitkomen. 
Wachten betekent meestal dat de situatie er niet beter op wordt en sluimerende conflicten komen uiteindelijk ook tot 'ontbranding'.
 

Wacht niet tot het te laat is!

Met een eerste gesprek -altijd vrijblijvend en gratis- zet je de eerste stap naar een oplossing. Uiteraard wordt alles in volledige vertrouwelijkheid besproken. 

De oplossing binnen hndbereik via mdiation

Wachten betekent meestal dat de situatie er niet beter op wordt en sluimerende conflicten komen uiteindelijk toch tot 'ontbranding'.
Een eerste gesprek kan verhelderend werken. Vaak is een oplossing binnen handbereik. 

Westerling Mediation is gecertificeerd door en aangesloten bij:

Wanneer kan ik je van dienst zijn?

Als je het aandurft de eerste stap te zetten en contact met mij opneemt. Feitelijk bij alle soorten van conflict(situatie), maar zeker als jij in een van de volgende situaties bevindt:

  • Echtscheiding (dure vechtscheiding voorkomen!)

  • Arbeidsconflict of zakelijk conflict;

  • Bemiddeling met schuldeisers/afwenden faillissement;

  • Je probleem wordt niet herkend door jouw werkgever;

  • Loyaliteits- of integriteitsconflict op je werk.

Indien je belt, sta ik je persoonlijk te woord en maken we desgewenst een afspraak voor een eerste vrijblijvend/kosteloos adviesgesprek. 

Gesprekken kunnen plaatsvinden op één van onze locaties in Den Bosch, Eindhoven, Oss, Uden, Tilburg, of bij u thuis.

Wanneer kan ik j vn dient zijn?

Indexering
alimentatie

De kinder- en partneralimentatie wordt -conform de inflatie- in 2023 met 3,4% geindexeerd. Lees meer

Minder lenen

In 2023 is uw leencapaciteit m.b.t. een hypotheek veelal lager. Dit komt door de gestegen prijzen en hoge inflatie.

Belasting in box 1 omlaag

In 2023 betaal je over inkomsten in box 1 tot
€ 73.031 geen 37,35%, maar 36,93% aan belasting.

Pensioen-wet aangepast

In 2023 wordt bij scheiding conversie de standaard i.p.v. verevening. De nieuwe wet moet nog worden aangenomen.

Aftrek alimentatie lager

Partneralimentaie is in 2023 nog voor 37% aftrekbaar (was 40%).

Heffings-vrije vermogen

Het heffingsvrije vermogen gaat in 2023 naar € 57.000 euro.Met partner: € 114.000.
Over dat bedrag betaal je geen vermogens- rendementsheffing.

Echtscheiding, familieruzie, financiële conflicten. De conflicten-mediator helpt oplossen!

Family Mediation

Echtscheiding, ontbinding samenlevingscontract, beëindiging geregistreerd partnerschap, familieruzie, verdeling erfenis, ouderschapsplan, omgangsregeling, alimentatie..... het zijn allemaal zaken waarbij Westerling Mediation, lid van De Raad van Mediators, kan helpen om snel tot oplossingen te komen.

Zakelijk conflict

Financiele conflicten, onenigheid tussen aandeelhouders of bestuurders, ontbinding van vennootschappen, begeleiding 'slecht nieuws' gesprekken, spanning in de directiekamer of op de werkvloer.... het zijn allemaal zaken waarbij Westerling Mediation via bemiddeling, maar ook door coaching kan helpen om tot oplossingen te komen.

Arbeidsconflict, coaching, mediation

Arbeidsconflicten

Gedwongen ontslag of ontslag met wederzijds goedvinden? Ziekteverzuim doordat werknemer en leidinggevenden in de clinch liggen? Spanningen op de werkvloer? Westerling Mediation aangesloten bij de Raad van Mediators kan als bemiddelaar voor oplossingen zorgen.
Partijen gaan met een beter gevoel verder of uit elkaar.

Coaching, conflicten, mediation

Vertrouwens-persoon

Als vertrouwenspersoon staan we klaar voor mensen binnen bedrijven, organisaties en instellingen die hun verhaal/melding kwijt willen.
Het kan over conflicten gaan, maar ook over ongewenste omgangsvormen op de werkvloer of integriteitsschendingen.