Zwanger tijdens de scheiding? Ontkennen of vaststellen van het vaderschap.

bron: Recht om de hoek: Barneveldse Courant
(het oorspronkelijke artikel is geschreven door: Mr. Ilse de Wolf, als advocaat werkzaam bij BVD advocaten in Barneveld)

Linda is getrouwd met Klaas. Helaas brengt het huwelijk Laura niet wat zij ervan had verwacht: na vijf jaar besluit Linda dat zij van Klaas wil scheiden. Linda en Klaas gaan samen naar een mediator en de echtscheidingsprocedure wordt in gang gezet. Klaas heeft het echter heel moeilijk met het besluit van Laura om te gaan scheiden. Hij hoopt dat Linda alsnog van gedachten verandert. Het mediationtrajekt duurt hierdoor extra lang.
Na ruim een half jaar is de echtscheidingsprocedure nog steeds niet afgerond en op een dag belt Linda naar de mediator. Linda vertelt dat zij zwanger is en over drie maanden al is uitgerekend. Lindaa vertelt ook dat zij al een tijdje een nieuwe partner (Pieter) heeft. Het te verwachten kind is dan ook niet verwekt door Klaas, maar door Pieter.

PANIEK
Linda is in paniek. Zij weet dat formeel vastgesteld wordt dat Klaas de vader is van het kind in plaats van Pieter. In Nederland is een man namelijk vader van het kind als het kind tijdens het huwelijk met de moeder is geboren. Daarvoor hoeft niet vast te staan dat de vader biologische vader van het kind is. Voldoende is het huwelijk tussen Linda en Klaas.
Uiteraard is het niet de bedoeling van haar dat het kind Klaas in plaats van Pieter als vader krijgt.

De mediator geeft Linda het advies om via een advocaat bij de rechtbank een verzoek indienen om het vaderschap van Klaas te ontkennen. Voor een dergelijk trajekt heb je de tijd tot maximaal 1 jaar na de geboorte. Ook Klaas zelf kan dit verzoek doen.
De mediator stelt voor er met elkaar over te praten en in het gespreksverslag vast te stellen dat beiden het er over eens zijn dat niet Klaas, maar Pieter al vader van het kind geregistreerd wordt.

BAND
Linda wil niet alleen dat het vaderschap van Klaas ontkend wordt, maar ook dat het vaderschap van Pieter vast komt te staan. Als het vaderschap van Klaas eenmaal ontkend is en het kind daardoor nog maar één juridische ouder heeft (Linda), kan Pieter dit zelf laten vastleggen door het kind te erkennen. Hij heeft daarvoor de toestemming van Linda nodig.

Het laten ontkennen of vaststellen van vaderschap is voor alle betrokkenen een ingrijpende procedure. Linda doet er dan ook goed aan om de procedure ontkenning (en vaststelling) vaderschap goed met een advocaat door te spreken en daarover, in bijzijn van de mediator, in gesprek te blijven met Klaas en Pieter.